Son 20 yılda örtülü veya açıkça uygulanan ambargolar, tehditler, teröre el altından verilen destekler nedeniyle yerli imkanlarla üretime hız veren Türkiye, bugün savunmada her alanda kendine yeter noktaya ulaştı.Artık ambargolarla ilgilenmediklerini söyleyen Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Bize vermek için yalvarsalar dahi kritik ve stratejik hiçbir üründe dışa bağımlılığı kabul etmiyoruz. Biz dersimizi aldık. Savunmada en gelişmiş ilk 10 ülkeye çok yakınız” dedi.
“Son 20 yılda en büyük hamlelerden birini savunma sanayii yaptı. Savunma sanayiimiz bugün ‘güçlenen Türkiye’nin yükselen yıldızı’ haline geldi. Özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Mayıs 2004’te yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde alınan kararlarla artık savunma sanayiinde dış alım yerine yerli ve milli projeler dönemi başladı. Türk savunma sanayii bugün, tasarımdan seri üretime, Ar-Ge (araştırma-geliştirme) ve inovasyondan sanayileşmeye, yürüttüğü proje faaliyetleriyle tüm güvenlik birimlerimizin ihtiyaçlarını, yerli ve milli imkanlarla en etkin biçimde karşılamak için çalışmalarını sürdürüyor.”
PROJE BÜYÜKLÜĞÜ 60 MİLYAR DOLAR
Savunmada yerli atılımın fitilini ateşleyen süreci özetleyen bu sözlerin sahibi Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın hemen yanında yer alan ‘Teknopark İstanbul’da bir araya geldiğimiz İsmail Demir, geniş resmi göstermek için 2002 yılıyla 2022 yılını kıyasladı: “2002’de 62 savunma projesi (çoğu dışa bağımlıydı) yürütülüyorken 2022’de yerli imkanlarla yürütülen proje sayısı 10 katın üzerinde arttı ve 750’yi aştı. Bu projelerin yarısı son 5 yılda başlatıldı. 20 yıl önce projelerin bütçesi 5.5 milyar dolarken bugün 11 kat artışla 60 milyar dolarlık hacme ulaşıldı. İhalesi devam edenlerle bu rakam 75 milyar dolara çıkacak.”
55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.